Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mai Zene Stílusok

 

 

 

RAAP  : A rapping gyors, daloló beszédet jelent. Bronxban "találták fel" a színes bőrűek, akárcsak a breaket. Kezdetben a rapperek táncklubokban, utcákon egyszerű disco és funky alapmotívumokra, basszus és ütőhangszeres kísérettel, ritmikusan precíz beszélőéneket rögtönöztek. A "nyelvakrobaták" a színes bőrűek utcanyelvét poétikus, bolondos litániába sűrítették. Általában gyors táncritmus közben tettek szemtelen és nagyszájú megjegyzéseket a pénzről, a bűnözésről, a szexről, de leginkább önmaguk nárcisztikus dicséretét zengték. A rappereknél a szemtelen, öntudatos utcai költészet és halandzsa a gettóállapotok és faji megkülönböztetések elleni harc makacs visszhangja is volt ez egyben.

 

 

 

 

Rock : A rock and roll születése (1954) után minden, rythm and blues illetve country and western hagyományokból kialakuló zenei stílus gyüjtőfogalma.

 

Remix : Újfajta zenekészítési módszer. Eltűnnek a hagyományos értelemben vett zenekarok és hangszerek. Van helyettük lemezjátszó, számítógép, sequencer, analóg és digitális eszközök. A remix alapjának készítéséhez bármilyen zene vagy éppen zaj szolgálhat, innen egy szelet, onnan egy szelet, felgyorsítva, lelassítva...végtelen a variációs sor. Szó szerint újrakeverést jelent.

 

 

 

 

Techno :  Az elektrónikus, technikai tánczene megváltozott formája. Monoton ritmuson alapuló gépzene, főképpen a számítógép teremtette képi, zenei világ. zenei stílus amely Detroitból ered, a fekete zenészek válasza a fehérek house-zenéjére. A techno szigorúan racionális műfaj: azért van, hogy táncolj rá. A vokálokat kizárólag effektszinten használják.

 

 

 

 

West Coast : Az Egyesült Államok nyugati partvidékén születő rockprodukciók gyűjtőfogalma. A hatvanas évek második felétől a fogalom a San Franciscó-i sound, a heavy, a soft és a pszichidelikus rock szinonímája lett. A hetvenes évek elejétől általánosabb rockzenei gyüjtőfogalom: minden olyan produkciót felölel, amely a partvidék városaiban készül. A zenekari hangzásra több billemtyűs, míves hangszerelés, nagy dallamgazdagság és többszólamú vokál a jellemző.

 

 

 

 

Reggae  : A reggae gyökerei alapvetően a jamaicai népzenében keresendők, de mint a karibi zenék általában, a reggae is afrikai hagyományokból táplálkozik. Ritmus és dallamvilága egészen egyedi. A reggae színei a piros, a sárga, a zöld és a fekete. Minden színnek saját jelentése van: a piros a szeretetet, a sárga a napot, a zöld a természetet, a fekete az embert jelenti. Mindez azt a gondolkodásmódot jellemzi, amelyet a jamaicaiak, illetve a reggae zenészek is sajátjuknak vallanak. A zenéből és művelőikből éppen ezértárad a nyugalom, a pozitív életfelfogás, a természet és a zene szeretete. Jellegzetes hajviselete a dreadlock.